Spoorwegbeveiliging is een van de pijlers onder het spoor. Het werk is vaak niet zichtbaar, maar is cruciaal om ons veilig te kunnen verplaatsen. Movares begeleidt de complete levenscyclus van spoorwegbeveiligingssystemen voor trein-, tram- en metroverkeer. Het spoor moet als één geheel functioneren om storingen te voorkomen en de veiligheid te garanderen. Movares heeft alle benodigde disciplines in huis om jou een integrale oplossing te bieden.
Traditioneel, modern en innovatief
Onze adviseurs hebben veel kennis van traditionele, moderne èn innovatieve systemen, in Nederland en daarbuiten. We ontwerpen alle typen treinbeveiliging (treindetectie, treinbeïnvloeding, treinbeheersing), testen deze en coördineren het raakvlakmanagement tussen partijen en disciplines bij de indienststelling. Omdat Spoorwegbeveiliging niet op zichzelf staat werken onze adviseurs nauw samen met de disciplines Baan- en Spoorwegbouw, Bovenleiding en Kabels en Leidingen.
Innovaties
En we doen meer dan dat. We onderzoeken voortdurend nieuwe mogelijkheden met passende innovaties. Neem het nieuwe beveiligingssysteem PLC Interlocking en onze bijdrage aan EULYNX, een Europees project waarin meer dan tien inframanagers samenwerken aan het standaardiseren van interfaces met treinbeveiligingssystemen. In Nederland werken we mee aan de invoering van ERTMS, de nieuwe standaard voor treinbeveiliging. In Denemarken levert en installeert Alstom het ERTMS-beveiligingssysteem in het grootste deel van het land, en de ETCS-treinapparatuur en het treinbeheersingssysteem in het hele land. Movares voert de systeemtesten uit. Lessons learned zijn van belang voor verdere invoering in Europa.
Beveiligingsoplossingen
We werken aan kleine en grote projecten, zeer complexe en minder complexe projecten. We hebben voldoende mensen in huis met de juiste certificeringen (o.a. CENELEC) en de juiste proceskennis om een grote ombouw te begeleiden en te testen en om maatwerk te leveren voor kleine projecten.
Voor het project VleuGel RandStadSpoor hebben we het ontwerp gemaakt van een nieuwe beveiliging voor Utrecht Centraal (DSSU) om zoveel mogelijk treinen per dag af te handelen. We hebben onderzoek verricht naar de invloed van treindetectie in relatie met 25 kV. En ook op Light Rail-gebied zijn wij actief, zoals met de spoorwegbeveiliging van RandstadRail en van de metro’s in Amsterdam en Rotterdam.