Iedereen heeft het recht op een fijne route voor een ommetje vanaf de voordeur, bij voorkeur in rustige, groene of blauwe omgevingen. Toch heeft niet iedereen in Nederland toegang tot kwalitatieve wandelroutes in deze aantrekkelijke gebieden. Movares heeft een innovatieve tool ontwikkeld die de nabijheid van deze omgevingen inzichtelijk maakt en daarmee beleidsmakers helpt de toegankelijkheid van groene en blauwe routes te verbeteren.
Wat is de Verbindingswijzer?
De Verbindingswijzer is een interactief bereikbaarheidsmodel dat is ontwikkeld door Movares, in samenwerking met Wandelnet en Staatsbosbeheer. Het model brengt de afstanden en looptijden naar kwalitatieve groene en blauwe wandelroutes in kaart. Door gebruik te maken van GIS-technologie en data uit de routedatabank, kan de tool bepalen hoe ver mensen moeten lopen om toegang te krijgen tot aantrekkelijke wandelomgevingen. Dit maakt het mogelijk om de toegankelijkheid per gemeente en buurt te analyseren en gerichte beleidsadviezen te ontwikkelen.
Kwaliteit van groene en blauwe ruimtes
Niet elke groene ruimte is even geschikt om in te wandelen. Het is daarom essentieel om te bepalen welke plekken echt aantrekkelijk en toegankelijk zijn voor voetgangers. Tijdens een werksessie met Wandelnet en Staatsbosbeheer zijn duidelijke definities opgesteld van wat een “kwalitatieve” groene of blauwe plek is. Dit zorgt ervoor dat de tool alleen de meest waardevolle wandelgebieden meeneemt in de analyses. Door deze kwalitatieve benadering houdt de tool er rekening mee welke gebieden wel of niet geschikt zijn voor recreatief wandelen.
Inzicht in bereikbaarheid: per gemeente en buurt
Met behulp van de Verbindingswijzer kunnen gebruikers per gemeente of buurt precies zien hoe ver het is naar de dichtstbijzijnde groene of blauwe wandelroute. De tool geeft niet alleen de fysieke afstand weer, maar ook de geschatte looptijd naar deze gebieden. Dit maakt het voor beleidsmakers mogelijk om te zien welke wijken goed bereikbaar zijn en welke juist achterblijven in de toegankelijkheid van wandelroutes. Zo kunnen zij gerichte maatregelen nemen om de bereikbaarheid te verbeteren.
Wat betekent dit voor beleidsmakers?
De tool biedt beleidsmakers, stadsplanners en belangengroepen zoals Wandelnet de harde cijfers die nodig zijn om gemeenten te overtuigen van de noodzaak om de toegang tot groene en blauwe omgevingen te verbeteren. De data kan gebruikt worden om beleid te onderbouwen, nieuwe projecten te plannen en bestaande wandelroutes te optimaliseren. In de praktijk betekent dit dat er meer ruimte komt voor voetgangers, wat bijdraagt aan een gezondere en duurzamere stad.
De kracht van data in beleidsontwikkeling
De Verbindingswijzer is niet alleen een handige tool voor stadsplanning, maar biedt ook de mogelijkheid om beleid te onderbouwen met harde cijfers. Het interactieve dashboard maakt het mogelijk om per locatie te zien binnen welke looptijd minstens 90% van de inwoners de groene en blauwe gebieden kan bereiken.
Toegang voor iedereen: analyseer jouw buurt
De Verbindingswijzer is online beschikbaar voor iedereen. Dit betekent dat zowel beleidsmakers als inwoners zelf analyses kunnen uitvoeren van hun buurt of gemeente. Hierdoor wordt het makkelijker om tot concrete actiepunten te komen die de toegang tot groene en blauwe omgevingen verbeteren. Gebruik de Verbindingswijzer en ontdek hoe jouw omgeving er voor staat.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Teun Kolner.
Locatie | Utrecht |
---|---|
Periode | september 2024 - maart 2025 |
Klant | Wandelnet |