Fietsenstallingen vormen een ontvangstruimte bij elk stationsgebied. Ze zijn daarmee bepalend voor de eerste indruk. Omdat deze voorzieningen intensief gebruikt worden is een veilige, attractieve en publieksvriendelijke architectuur een must. De focus bij alle ontwerpen voor fietsenstallingen en parkeergarages ligt altijd in het realiseren van publiekskwaliteit, logistieke helderheid en oriëntatie.
Open constructie met ruimte voor groei
Voor openheid en sociale veiligheid heeft de ‘fietsflat’ in Hengelo verdiepinghoge vakwerken die op slechts zes kolommen afsteunen. De stalling met grote uitkragingen verdubbelt het aantal stallingsplaatsen aan de centrumzijde van het station in één keer naar 2200 plekken. Fietsenstallingen bij stations zijn zelden groot genoeg. Daarmee zijn het ook beeldbepalende bouwwerken. De kwaliteit van de openbare ruimte in stationsgebieden vraagt om een goede inpassing op de locatie en aandacht voor vormgeving. Met de komst van een fietsflat, ontworpen door architect Paul van der Ree van studioSK/Movares, hebben de reizigers veel meer ruimte om hun fiets te parkeren.
Stad en station goed bereikbaar
Naast de nieuwe onbewaakte fietsenstalling is er op station Hengelo ook een bewaakte fietsenstalling. Stad en station zijn nu voor iedereen weer goed bereikbaar mede dankzij de nieuwe stalling die gratis te gebruiken is. De bouw kostte 3,5 miljoen euro en is gefinancierd door de gemeente Hengelo en ProRail dankzij een bijdrage van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. De projectarchitect ontwikkelde het concept samen met constructeurs van Movares en zij werkten het uit in een ontwerp. BAM verzorgde het uitvoeringsontwerp en de realisatie van de stalling.
Respect voor historisch stationsgebouw
Het ontwerp respecteert het historische stationsgebouw. Er is geen dicht bouwvolume naast geplaatst maar een open, transparante structuur. De expressieve constructie van de fietsflat refereert naar de ingenieurskunst van de stationsoverkapping en het industriële verleden van Hengelo. De constructie sluit in kleur aan bij het stationsgebouw.
Actieplan Fiets
De vernieuwing van de fietsenstalling in Hengelo maakt onderdeel uit van het programma Actieplan Fiets. Om de reis van deur tot deur gemakkelijker en comfortabeler te maken, verbetert ProRail fietsenstallingen bij stations door uitbreiding, betere benutting en vernieuwing. Sinds 2000 zijn er landelijk 425.000 fietsplaatsen nieuw gebouwd en gemoderniseerd op ruim 400 stations. Het aantal stallingsplaatsen is nu zo’n 450.000 en groeit de komende jaren, afhankelijk van beschikbare co-financiering, verder naar 600.000 in 2030.
studioSK: publieksvriendelijke architectuur
studioSK ontwerpt aantrekkelijke en efficiënte parkeergebouwen die duurzaam hun esthetische kwaliteit blijven behouden. Enerzijds door een perfecte stedelijke inbedding, anderzijds door aandacht voor beheeraspecten en een zorgvuldige detaillering. De stalling is een voorbeeld van intensief ruimtegebruik. In Hengelo staan evenveel fietsen als in de bekende fietsflat bij Amsterdam Centraal, maar op minder dan de helft van het oppervlak.
Zie ook het artikel in het magazine Bouwen met Staal van augustus 2016.
Samenwerking
Uitvoering: BAM Bouw en Techniek, Bunnik
Staalconstructie: Kampstaal Staalbouw, Emmeloord
Locatie | Hengelo |
---|---|
Periode | 2010 - 2016 |
Architect | studioSK |
Klant | ProRail |
Architectuur – StudioSK heeft een voorsprong in ervaring met design & construct. Onze ontwerp-methodiek en referentieontwerpen zorgen ervoor dat de ruimtelijke kwaliteit geborgd wordt.
Multidisciplinair werken, veel creatieve inbreng en het gebruik van innovatieve materialen en technieken. Dat zijn belangrijke ingrediënten voor een goed, kwalitatief constructief ontwerp.