Utrecht krijgt er vanaf 2023 een nieuw stuk centrumgebied bij: het Beurskwartier. Zo’n gebiedsontwikkeling zorgt voor een flinke mobiliteitsopgave. Hoe kun je duurzame mobiliteit en logistiek stimuleren in een klimaatbestendig, circulair, gezond en aantrekkelijk woon- en werkgebied? Movares onderzoekt samen met Studio SK, de Hogeschool van Amsterdam en de gemeente Utrecht hoe mobiliteit en logistiek samen kunnen komen in kleine hubs in het Beurskwartier.
Mobiliteit en logistiek moeten bewust ingepast worden in de ruimte in en rond de steden. De openbare ruimte wordt – zeker in binnensteden – steeds schaarser, omdat meerdere sectoren (o.a. klimaat, energie, leefbaarheid, mobiliteit, logistiek) ruimte vragen. Tegenwoordig wordt er steeds vaker voor gekozen om mobiliteit door middel van hubs in te passen.
Mobiliteit en logistiek in autovrij gebied
De pilot voor dit ontwerpend onderzoek is het Beurskwartier in Utrecht: een plek waar de ruimte extreem schaars is. Er is eerder al voor gekozen om dit gebied autovrij te maken. Maar wat betekent dat voor de bevoorrading van het gebied en de mogelijkheden voor mobiliteit?
Ontwerpend onderzoek
Afgelopen week hebben we met de verschillende partners de locatie bezocht en elkaar geïnspireerd, ter voorbereiding op ons ontwerpend onderzoek. Dit is een type onderzoek dat zich kenmerkt door experiment, (inter-)actie en reflectie. Het hoogste doel van ontwerpend onderzoek is om niet alleen een vraagstuk te begrijpen, maar ook te ontdekken hoe er naar een doel of resultaat toegewerkt kan worden. We zijn benieuwd naar de uitkomsten en zien uit naar een mooie samenwerking!