De mobiliteitsstructuur van de binnenstad van Deventer belemmert de economische groei. Ondanks een stabiele detailhandel en toenemende bezoekerswaardering, zijn er uitdagingen in bereikbaarheid en ruimtegebruik. Automobiliteit neemt veel ruimte in, wat leefbaarheid en economische vitaliteit onder druk zet. Zonder integrale visie dreigt Deventer kansen te missen. Een gezamenlijke aanpak tussen gemeente, ondernemers en vastgoedeigenaren is cruciaal voor een aantrekkelijke en economisch rendabele binnenstad.
Mobiliteitsmaatregelen voor economische vitaliteit
Samen met de ondernemersvereniging BIZ hebben wij een pakket aan mobiliteitsmaatregelen opgesteld om de economische vitaliteit van de Deventerse binnenstad te optimaliseren. Dit betekent het efficiënter inrichten van de mobiliteitsstructuur door de fiets- en voetgangersinfrastructuur te versterken, het autogebruik selectief te verminderen en alternatieven zoals deelmobiliteit en openbaar vervoer te stimuleren. Door ruimte te herverdelen en mobiliteit beter af te stemmen op bezoekersprofielen, kunnen bereikbaarheid en economische vitaliteit van de binnenstad behouden blijven. Een nauwe samenwerking tussen gemeente, ondernemers en vastgoedeigenaren is hierbij essentieel om mobiliteit duurzaam te koppelen aan stedelijke groei. Het proces samen met deze partijen was daardoor een belangrijk onderdeel van dit project.
Aanleiding voor vervolgonderzoek
Dit onderzoek was de aanleiding voor het Nederlandse jaarlijkse onderzoek verplaatsingsgedrag en bestedingen. Hoewel een grootschalig bezoekersonderzoek niet is uitgevoerd in Deventer, is bestaande informatie van bestedingen en mobiliteit gecombineerd om een helder beeld te schetsen van de mobiliteitsopgaven in relatie tot economische vitaliteit. Dit biedt een vernieuwende manier om complexe vraagstukken met beperkte middelen te benaderen. Deze aanpak maakt het mogelijk om toekomstgerichte mobiliteitsstrategieën te ontwikkelen en is in vele andere centrumgebieden toegepast.
Duurzaamheid in de binnenstad
Onze oplossing draagt aanzienlijk bij aan duurzaamheid door in te zetten op autoluwe zones, het stimuleren van fietsgebruik en het verbeteren van fietsverbindingen. Door ruimte efficiënter te gebruiken en prioriteit te geven aan actieve en duurzame vervoersmiddelen, zoals fietsen en lopen, wordt de CO2-uitstoot verminderd en de luchtkwaliteit verbeterd. Daarnaast hebben wij maatregelen ontwikkeld om deelmobiliteit en openbaar vervoer als alternatieven voor autogebruik te stimuleren, wat verdere milieuwinst oplevert. Deze maatregelen sluiten aan bij bredere klimaatdoelen en versterken de leefbaarheid van de binnenstad, zonder concessies te doen aan de economische vitaliteit.
Samenwerking
In dit project werkte Movares samen met Gemeente Deventer, ondernemers en vastgoedeigenaren (vertegenwoordigd middels de BIZ) en BRO.
Sociale functie van de binnenstad
Een belangrijke bijzonderheid is de nadruk op de sociale meerwaarde van de binnenstad. Deventer wordt steeds meer een plek voor ontmoeting en recreatie, wat verder gaat dan enkel winkelen of horeca. Het creëren van aantrekkelijke, groene en klimaatbestendige openbare ruimtes versterkt deze functie. Dit sluit aan bij de trend waarbij binnensteden steeds vaker als verblijfs- en ontmoetingsplekken worden gezien, met ruimte voor terrassen, evenementen en sociale interactie. Deze ontwikkeling draagt bij aan een inclusieve en leefbare binnenstad, waarin economische vitaliteit hand in hand gaat met maatschappelijke waarde.
Dit onderzoek heeft ons zoveel inzichten gegeven dat we nu gezamenlijk plannen kunnen maken voor een economisch vitale binnenstad. – Peter Brouwer, Binnenstadsmanager Deventer
Lees hier ook het interview met Peter Brouwer in ons Movares Magazine: Mobiliteit en bestedingen – Movares Magazine editie 2 2024
Locatie | Deventer |
---|---|
Periode | 2023 - 2024 |
Klant | Stichting Deventer Binnenstadsmanagement |