De relatie tussen mobiliteit en bestedingen levert in de praktijk veel discussie op tussen ondernemers, vastgoedeigenaren en gemeenten. Ondernemers willen graag meer autobezoekers en meer parkeerplaatsen, omdat autobezoekers meer zouden besteden. Gemeenten willen vaak juist minder auto’s en parkeerplaatsen, om centra aantrekkelijker, groener en duurzamer te krijgen. Bovendien kosten parkeerplaatsen veel ruimte, die in een verdichtende stad schaars is en waar ook ruimte voor verblijven moet worden gerealiseerd. Movares en BRO onderzochten in opdracht van Platform Binnenstadsmanagement de relatie tussen modaliteit en economie in centra.
Mobiliteit heeft een directe impact op bezoekgedrag
Het onderzoek richt zich op het vinden van een balans tussen de verschillende ruimteclaims in centrumgebieden om economische vitaliteit te optimaliseren. Dit onderzoek toont aan dat mobiliteitsmaatregelen een directe impact hebben op bezoekersgedrag, bestedingen en de aantrekkelijkheid van centrumgebieden. Om ruimte efficiënter te benutten, wordt veelal gekeken waar ruimte voor infrastructuur en dus mobiliteit wellicht anders kan worden ingericht. Dit is altijd maatwerk: Elk centrum heeft unieke kenmerken en bezoekersprofielen die specifieke oplossingen vereisen. Daarnaast adviseren we gemeenten om mobiliteitsbeleid te toetsen op economische effecten. Door mobiliteitsingrepen integraal te koppelen aan verbeteringen in aanbod en openbare ruimte, kunnen centrumgebieden aantrekkelijk blijven voor diverse doelgroepen. Door deze inzichten te combineren met regelmatige monitoring, kunnen gemeenten effectief inspelen op trends en veranderingen en de economische vitaliteit van hun stadskernen versterken.
Het centrumgebied optimaal inrichten
De binnenstad is de huiskamer van alle steden. Het is essentieel dat hier een aangenaam en prettige leefomgeving, met voldoende voorzieningen, beschikbaar is. Uiteraard ook goed bereikbaar, want anders kunnen mensen het gebied niet bezoeken. De economische vitaliteit van een centrumgebied is belangrijk om ondernemers blijven te faciliteren. Leegstand wil niemand immers. Door onderzoek te doen naar de relatie tussen mobiliteit en bestedingen, leveren we waardevolle inzichten hoe we een centrumgebied optimaal kunnen inrichten en welke handelingsperspectief voor handen is om de economische vitaliteit te optimaliseren. Daarnaast biedt het onderzoek concrete bouwstenen om druk op de binnenstedelijke ruimte te verminderen door doelgericht mobiliteitsmaatregelen te ontwerpen zonder bereikbaarheid – en dus bezoekers – te verliezen. Door het bevorderen van duurzame mobiliteit in combinatie met economische vitaliteit, draagt ons onderzoek bij aan een solide basis voor toekomstbestendige en milieuvriendelijke stadskernen waar mensen graag naartoe blijven komen en waar de voorzieningen op hoog niveau blijven.
Samenwerking
Voor dit onderzoek hebben we samengewerkt met het Platform Binnenstadsmanagement als opdrachtgever, BRO, de deelnemende gemeenten en binnenstadsmanagers. Zij hebben bijgedragen door hun unieke perspectieven en kennis in te brengen over mobiliteit, economische vitaliteit en de uitdagingen in specifieke stadskernen. Om de kwaliteit en betrouwbaarheid van het onderzoek verder te waarborgen, is een klankbordgroep opgericht met externe deskundigen uit verschillende disciplines. Deze groep bestond uit experts van onder andere TU Eindhoven, Breda University, CityD-WES en INretail.
Vervolgonderzoek
Het Platform Binnenstadsmanagement, BRO/Movares herhalen dit onderzoek jaarlijks rond september/oktober. Hierdoor kunnen conclusies gemonitord worden en wordt het onderzoek uitgebreid. Bovendien geeft het andere centra in Nederland de mogelijkheid mee te doen aan dit landelijke onderzoek. Ook kunnen centra middels herhaalde deelname aan dit onderzoek het centrumgebied monitoren en bijsturen waar gewenst. BRO/Movares doet voor diverse centra ook een verdiepingsanalyses op basis van deze data. Zo geven we advies over de economische effecten van mobiliteitsmaatregelen zodat centrumgebieden een handelingsperspectief geschetst krijgen van te nemen maatregelen of impact van (beleids)keuzes.
Lees meer over het onderzoek: Verplaatsings- en Bestedingsonderzoek 2024 | Onderzoeken | Platform Binnenstadmanagement
Periode | 2023 - 2025 |
---|---|
Klant | Platform Binnenstadsmanagement |