De Brainportregio is enorm in ontwikkeling en heeft een forse verstedelijkingsopgave. Daardoor loopt de beschikbare infrastructuur voor het OV in Eindhoven tegen haar grenzen aan. Om goede bereikbaarheid nu en in de toekomst te borgen, is een mobiliteitstransitie nodig van auto naar OV en fiets. Hiervoor lopen twee MIRT-verkenningen, die beide door Movares worden uitgevoerd. De verkenningen zijn in 2024 gestart en worden naar verwachting beiden eind 2025 afgerond.
MIRT-verkenningen voor OV-knoop Eindhoven
In opdracht van ProRail en gemeente Eindhoven voert Movares twee MIRT-verkenningen uit:
- De Spoorknoop Eindhoven (SKE), waarin wordt onderzocht hoe het spoorwegnetwerk in en rond Eindhoven kan worden verbeterd en uitgebreid om een robuuste dienstregeling mogelijk te maken na 2030.
- De Multimodale Knoop Eindhoven (MMK) is gericht op het verbeteren van de bereikbaarheid en mobiliteit in de regio. Onderdeel hiervan is het onderzoeken van uitbreidingsmogelijkheden aan de noordzijde van het station, zoals het busstation, stationsgebouw en fietsparkeerfaciliteiten. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een consortium bestaande uit Movares, KCAP en Team V.
Spoorknoop Eindhoven
De huidige spoorinfrastructuur bereikt haar maximale capaciteit. Dit vormt een knelpunt voor zowel regionale als (inter)nationale treinverbindingen. De MIRT-verkenning Spoorknoop Eindhoven heeft als doel een voorkeursalternatief te ontwikkelen voor een toekomstvaste uitbreiding van de spoorweginfrastructuur, die een robuuste dienstregeling mogelijk maakt na 2030. Deze verkenning is opgedeeld in drie stappen:
- Stap 1: Aanpassingen aan het westelijk emplacement voor het verbeteren van de robuustheid en om storingen te verminderen.
- Stap 2:Realisatie van een vrije kruising en keervoorziening nabij Helmond of Deurne om extra capaciteit te creëren.
- Stap 3:Toevoeging van twee perronsporen op Eindhoven Centraal om ruimte te bieden aan meer treinen.
Voorkeursalternatief
In de analytische fase heeft Movares voor alle stappen oplossingen uitgewerkt. Deze oplossingen zijn getoetst aan de hand van het beoordelingskader dat in het begin van de analytische fase is vastgesteld. Op basis hiervan zijn we gaan trechteren: van een lange lijst aan oplossingen hebben we toegewerkt naar een steeds kortere en kansrijkere lijst van oplossingen. In de beoordelingsfase dragen we zorg dat de kansrijke oplossingen van stap 1 en 3 verder uitgewerkt worden en de kansrijke oplossingen voor stap 2 niet onmogelijk maken. De kansrijke oplossingen voor stap 2 worden pas verder uitgewerkt zodra er zicht op financiering komt.
Spoorontwerpen en kunstwerken
Het grootste deel van het werk voor Movares is om alle station- en spoorontwerpen te maken en kunstwerken aan te passen. Hier zijn onder meer de disciplines spoorontwerp, transfer, constructies en spoorbeveiliging bij betrokken om samen een integraal beeld te hebben bij alle oplossingen. Door deze integrale samenwerking kunnen we de voor- en nadelen helder uiteenzetten. Ook zijn al enkele conditionerende aspecten bekeken. Ten slotte stellen we in coproductie met ProRail het verslag op, als input voor de bestuurlijke besluitvorming.
Duurzaamheid, klimaatadaptatie en circulariteit
De gemeente Eindhoven en ProRail hebben duurzaamheid als speerpunt voor MMK en SKE. Voor SKE is duurzaamheid al in de verkenningsfase meegenomen in impactanalyses, waarbij varianten zijn beoordeeld op milieukosten (MKI), klimaatadaptatie en circulariteit. Deze aspecten zijn geïntegreerd in het beoordelingskader, waardoor duurzaamheid structureel wordt meegenomen in besluitvorming.
Efficiënte samenwerkdagen
De MIRT-verkenning Spoorknoop Eindhoven wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking tussen ProRail en Movares. Daarnaast vindt regelmatig overleg plaats tussen betrokken partijen om afstemming en voortgang te waarborgen. Om goed aan te blijven voelen waar de behoefte van de klant ligt, is er een wekelijkse samenwerkdag, waarin onze overleggen fysiek kunnen plaatsvinden en ook losse afstemming makkelijker plaatsvindt. Deze is drie keer per maand in Utrecht bij Movares en één keer per maand in Eindhoven bij ProRail.
Mobiliteitstransitie
De Brainportregio kent een sterke economische groei en heeft grote ambities op het gebied van verstedelijking. Om deze groei duurzaam te ondersteunen, wordt ingezet op een mobiliteitstransitie: van autogebruik naar openbaar vervoer en fiets. Met de Spoorknoop Eindhoven wordt niet alleen gewerkt aan betere verbindingen, maar ook aan een toekomstbestendig OV-knooppunt dat aansluit bij de ambities van de Brainportregio.