Movares heeft in samenwerking met TNO een uitgebreide kwantitatieve en kwalitatieve analyse uitgevoerd in opdracht van de gemeente Groningen. De analyse richt zich op de (verwachte) bouwlogistiek en de bijbehorende bouwtransportbewegingen bij diverse gebiedsontwikkelingen in de gemeente. Met deze inzichten verkregen uit de analyse kan de gemeente Groningen gerichte maatregelen nemen om de bouwlogistiek te verduurzamen en de impact van de bouwopgave te verminderen.

Uitdagende bouwopgave Groningen

De gemeente Groningen staat voor een uitdagende bouwopgave: tot 2040 moeten er minstens 20.000 woningen worden gebouwd. Deze grootschalige bouw heeft invloed op verschillende aspecten zoals leefbaarheid, milieueffecten, veiligheid en mobiliteit in en rond de ontwikkelingsgebieden. Gemeente Groningen streeft ernaar de impact van deze bouwopgave te minimaliseren. Hoewel de gemeente een goed beeld heeft van de aantallen woningen en de locaties van de gebiedsontwikkelingen, ontbreekt het overzicht van de bouwlogistiek en de transportbewegingen. Dit gebrek aan inzicht beperkt de mogelijkheid om stappen te zetten richting verdere verduurzaming. De gemeente Groningen heeft Movares daarom de volgende vraag gesteld: Wat is de mogelijke impact van verschillende scenario’s op de verduurzaming van de bouwlogistiek in de gemeente?

Inzicht in bouwlogistiek en mogelijkheden voor verduurzaming

Movares heeft samen met TNO en in overleg met de gemeente drie scenario’s voor bouwtransport uitgewerkt: ‘Business as usual’, ‘Inzet van een Bouwhub’ en ‘Inzet van Vervoer over water’. Met behulp van het TNO bouwlogistieke rekenmodel is inzicht verkregen in het aantal ritten, kilometers en emissies. Daarnaast is er gekeken naar de effecten van inzet van elektrisch vervoer. Een kwalitatieve analyse heeft inzicht gegeven in kansrijke locaties voor vervoer over water. Zo is duidelijk geworden dat, door actief in te zetten op bouwlogistiek, er aanzienlijke besparingen kunnen worden gerealiseerd op transportbewegingen, mobiliteit en emissies.