Station Zwolle krijgt een nieuwe entree aan de centrumzijde. Movares is als ingenieursbureau geselecteerd door ProRail om samen met Studio Nauta het ontwerp van deze Noordentree verder uit te werken, te helpen bij de aanbesteding en de uitvoering te begeleiden. De nieuwe entree sluit straks perfect aan op de omgeving, heeft logische looproutes, is duurzaam en heeft een uitstraling die past bij de ambities van de gemeente. Met de Noordentree is station Zwolle straks klaar voor de toekomst.
Spoorzone Zwolle
Afgelopen jaren is er fors geïnvesteerd in de stationslocatie Zwolle. Zo zijn er nieuwe perrons en een reizigerstunnel gebouwd en een passerelle die de noord- en de zuidzijde van het station met elkaar verbindt. Movares maakte hier het voorontwerp voor. Al eerder maakten we ontwerpen voor het interieur van het klassieke stationsgebouw, de grote overkapping ernaast, diverse perronkappen, fietsenstallingen, de overkapping van de huidige noordentree en een multifunctioneel gebouw met busstation aan de zuidzijde. Nu werken wij weer mee aan de toekomstplannen. Begin 2025 hebben we de ingenieursdiensten gegund gekregen voor de Noordentree. De architectendiensten worden uitgevoerd door Studio Nauta uit Rotterdam.
’Groenste station van Nederland’
Het ontwerp van de Noordentree voldoet aan het hoge ambitieniveau van Zwolle wat betreft klimaatadaptatie, duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit. De groene inrichting van het stationsplein wordt doorgezet in de inrichting van de Noordentree en het geheel is zo duurzaam mogelijk in realisatie en gebruik. Het streven is station Zwolle het groenste station van Nederland te maken.
Biobased, circulair en modulair
Belangrijke elementen in het ontwerp zijn het gebruik van biobased materiaal, hergebruik van bestaande materialen en het vergroten van de biodiversiteit. Er wordt modulair gebouwd, zodat materialen ook later kunnen worden hergebruikt. Het station krijgt op perron 12/13 en 15/16 perronkappen. Dit zijn de perrons van de treinen van en naar Emmen en Kampen. Een deel van de kappen is circulair, een ander deel wordt gemaakt met biobased materiaal, voornamelijk hout.
Groene daken
De daken van de entree en nieuwe perronoverkappingen worden volledig bedekt met een groen dek met daarop zonnepanelen. Groene daken hebben een verkoelend effect en dat verhoogt de opbrengst van de zonnepanelen. Intussen ontstaat op de daken een gevarieerde flora en fauna.
Van schetsontwerp naar uitvoering
Het huidige ontwerp van Studio Nauta wordt in stappen uitgewerkt tot een definitief ontwerp. Daarna kan halverwege 2026 een aannemer gecontracteerd worden. De bouw start medio 2027. De nieuwe entree en de perronkappen zijn uiterlijk gereed in 2030.
Samenwerking
Het project is een samenwerking tussen de gemeente Zwolle, Provincie Overijssel, NS en ProRail. ProRail begeleidt het project. Gemeente Zwolle, provincie Overijssel en NS hebben een rol in planvorming, het ontwerp en dragen bij aan de financiering. Zij worden op het gebied van ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid geadviseerd door Bureau Spoorbouwmeester. Movares is verantwoordelijk voor de ingenieursdiensten.