De Maaslijn, de drukke spoorverbinding tussen Nijmegen en Roermond, ondergaat een ingrijpende transformatie. Dit ambitieuze project, genaamd Opwaardering Maaslijn (OML), is in volle gang en zal het reizen per trein in de regio aanzienlijk verbeteren. De eerste voorbereidende ‘buiten’werkzaamheden zijn gestart. De opwaardering van de Maaslijn is een uitdagend en intensief project. Movares speelt een cruciale rol in deze ontwikkeling.
Van diesel naar elektrisch
De 88 kilometer lange Maaslijn wordt volledig geëlektrificeerd. Dit betekent het einde van de vervuilende dieseltreinen en de komst van schone, elektrische treinen. Er worden negen onderstations gebouwd om de nieuwe bovenleiding van stroom te voorzien. Deze verandering past perfect in de duurzaamheidsambities om in 2050 CO2-neutraal te zijn.
Ontwerpwerkzaamheden
Zes ontwerpende partijen werken de uitvoeringsontwerpen uit onder leiding van Swietelsky: Movares, Swietelsky, Antea, Two-B, DRC en Nexus. Wij nemen een groot deel van deze ontwerpwerkzaamheden voor onze rekening. Zo levert Movares de integrale ontwerpmanager, de raakvlakmanager en de veiligheidsmanager ontwerpfase. Ook werken we voor de tien faseringstappen het railverkeerstechnisch ontwerp uit, de beveiligingsontwerpen, het 3kV voedingsontwerp en de ontwerpen van de gebouwen en omgeving (9 onderstations en 1 relaishuis). Daarnaast zijn we verantwoordelijk voor de uitwerking van RAM, Safety en TSI van de ontwerpen.
Passeerspoor en hogesnelheidswissels
Om vertragingen te verminderen en de doorstroming te verbeteren, worden er op vier locaties passeersporen aangelegd: in Cuijk, Boxmeer, Venray en Reuver. Bochten in het spoor worden verruimd, waardoor treinen hun snelheid kunnen behouden. Verder wordt de veiligheid van ruim twintig overwegen verbeterd. Daardoor kan de rijsnelheid op het traject omhoog van 100 naar 140 kilometer per uur. In Mook, Cuijk en Boxmeer worden bovendien hogesnelheidswissels (1:29) geplaatst.
Duurzame oplossingen
Bij de opwaardering van de Maaslijn is veel aandacht voor duurzame oplossingen. De negen nieuwe onderstations en het relaishuis worden gebouwd volgens een esthetisch Programma van Eisen, met gebruik van hout en groen. Deze unieke aanpak in de spoorsector zorgt ervoor dat de gebouwen harmonieus opgaan in het omringende landschap. In de bouw wordt gebruik gemaakt van hout en groen, wat uniek is in de spoorse wereld.

Digitale innovatie in ontwerp en beheer
Movares zet geavanceerde digitale technieken in voor het ontwerp en beheer van het project, deze digitale aanpak verhoogt de efficiëntie, transparantie en kwaliteit van het project aanzienlijk:
- 3D-BIM en visualisering voor gebouwen en landschap
- Koppeling van engineering data aan werkvoorbereiding via TB Pro
- Gebruik van Relatics (TOON) voor efficiënte projectdocumentatie en kwaliteitsborging
- Digitaal Milieu Effect Rapport (MER) voor overzichtelijke en locatie-specifieke milieu-informatie
Sneller en Efficiënter Reizen
Met de Opwaardering Maaslijn wordt een belangrijke stap gezet naar een duurzamer en efficiënter openbaar vervoer in de regio. De verwachting is dat vanaf december 2027 de eerste elektrische treinen over de vernieuwde Maaslijn zullen rijden, wat een nieuwe era inluidt voor reizigers en het milieu.