De Dijksgracht in Amsterdam ondergaat een indrukwekkende transformatie als onderdeel van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) Amsterdam Centraal. Dit project combineert spooroptimalisatie met natuurinclusief ontwerp, waardoor een groot deel van het voormalige emplacement wordt omgevormd tot een groene oase van bijna 40.000 m². Het resultaat? Een ‘groene entree’ voor reizigers die Amsterdam binnenkomen, met meer ruimte voor biodiversiteit en een verbeterde leefomgeving.
Aanleg van een vrije kruising
Het emplacement Dijksgracht, ooit een druk rangeerterrein, krijgt een nieuwe functie. Door de aanleg van een vrije kruising en het opheffen van overbodige sporen wordt het treinverkeer efficiënter en sneller. Treinen hoeven niet langer op elkaar te wachten, wat aansluit bij het PHS-doel: elke tien minuten een trein.
Ontwerp met oog voor natuur en historie
studioSK, de ontwerpstudio van Movares heeft samen met ProRail en de gemeente Amsterdam een ambitiedocument opgesteld voor de herinrichting van het gebied. Architect Paul van der Ree en landschapsontwerper Anouk Ruijters hebben gezorgd voor een ontwerp waarin spoorse elementen zoals schanskorven en cortenstaal harmonieus samengaan met groen. Van der Ree: “Het is geweldig om zoveel ruimte beschikbaar te stellen aan biodiversiteit in een stedelijk gebied.” Ruijters voegt toe: “Het ontwerp versterkt niet alleen de ecologie, maar biedt ook esthetische meerwaarde voor reizigers en omwonenden.”
Bovenste sporen Dijksgracht in gebruik genomen
Met de ingebruikname van de nieuwe sporen op 14 april 2025 is een belangrijke mijlpaal bereikt. De komende weken worden laatste werkzaamheden afgerond en gaat Strukton verder met de bouw van het laatste deel van de tunnel onderlangs. Stap voor stap wordt gewerkt aan een duurzame toekomst voor Amsterdam Centraal én haar omgeving.