Vijf jaar geleden tekenden Movares en ProRail de raamovereenkomst voor de samenwerking rond het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) Amsterdam Centraal. Om de capaciteit van Amsterdam Centraal te vergroten wordt de spoorinfra aangepast, het station wordt verbouwd en tegelijkertijd worden de vijf bruggen bij de Oostertoegang vervangen die aan het einde van hun technische levensduur zijn. Een complexe opgave in het drukste stuk van Nederland.

Senior projectmanager/alliantiemanagerkoen.ingels@movares.nl+31 (0)6 - 53 50 58 48

Capaciteitsuitbreiding

Dagelijks maken 200.000 reizigers gebruik van Amsterdam Centraal. In 2030 zijn dat er al 275.000. ProRail en Movares werken samen aan capaciteitsuitbreiding. Onder de historische spoorkappen wordt het aantal sporen teruggebracht van 14 naar 10. Dit maakt ruimte vrij voor bredere en langere perrons. Hierdoor kunnen méér treinen sneller achter elkaar rijden.

Vrije kruising Dijksgracht

Movares werkt al sinds 2016 in opdracht van ProRail aan de ontwikkeling van de voorkeursvariant, het Ontwerp Tracé Besluit en het Tracé Besluit. In 2019 is de lopende raamovereenkomst afgesloten. Onderdeel hiervan zijn onder andere het spoorontwerp, het landschapsontwerp en de ontwerpen voor de civiele kunstwerken aan de oostkant van Centraal Station. Bij Dijksgracht komt een vrije kruising zodat treinen niet op elkaar hoeven wachten.

Groot onderhoud

Een project als dit is een unieke kans om groot onderhoud te doen. De 100 jaar oude bruggen van de Oostertoegang worden vervangen en het station krijgt een make-over. Het architectonisch ontwerp voor de ‘vrije kruising’ Dijksgracht en voor de bruggen over de Oostertoegang is gemaakt door de  architecten van studioSK/Movares. De realisatie is inmiddels in volle gang .

Amsterdam bereikbaar en aantrekkelijk

De komende  jaren wordt er veel gewerkt in en om station Amsterdam Centraal, terwijl de treinen blijven rijden en het station open blijft. Hoe klaar je zo’n enorme klus die ook nog eens onder het vergrootglas ligt van publiek, politiek en media? ‘Door goede voorbereiding en vooral door een ontzettend goed team waar we echt trots op zijn’, zo vertelt Koen Ingels, projectmanager Movares.

‘Investeren in spoorinfrastructuur is van essentieel belang om de stad Amsterdam bereikbaar en aantrekkelijk te houden – nu en in de toekomst.’

Samenwerking

In PHS Amsterdam werkt Movares in opdracht van en samen met ProRail. Ook betrokken zijn de gemeente Amsterdam, NS, ingenieursbureau Arcadis, architectenbureaus ZJA, studioSK en Braaksma & Roos en diverse aannemers.

PHS Amsterdam Centraal from Movares Nederland on Vimeo.