mobiliteit

De Movares Verbindingswijzer

Innovatief bereikbaarheidsmodel

Goede bereikbaarheid is cruciaal voor het functioneren van onze samenleving. Of het nu gaat om kantoren, woningen, scholen, ziekenhuizen of bedrijventerreinen. Maar hoe breng je die bereikbaarheid in kaart? We ontwikkelden een model dat snel en overzichtelijk de multimodale bereikbaarheid laat zien van elke plek in Nederland: de Movares Verbindingswijzer.

Snelwerkende analysetool

Dit bereikbaarheidsmodel maakt gebruik van ‘open data’, zoals openbaar vervoersdata (zogeheten GTFS-bundels) en data van het Nationale Dataportaal Wegverkeer. Door deze data op een innovatieve manier te combineren, kan met de Verbindingswijzer vanaf elk willekeurig punt in Nederland worden bepaald binnen welke tijd je op de plaats van bestemming bent. Dit gaat een stuk sneller dan met een traditioneel vervoermodel en geldt voor alle vormen van verplaatsing: te voet, per fiets, auto of openbaar vervoer of met combinaties hiervan.

Alle resultaten worden heel overzichtelijk in beeld gebracht. Door hier vervolgens sociaaleconomische gegevens aan toe te voegen, ontstaat ook inzicht in ‘de kansen voor mensen’. Hoeveel arbeidsplaatsen zijn er binnen een x aantal minuten reizen, of hoeveel onderwijslocaties? Met de Verbindingswijzer kunnen ook dit soort analyses worden gemaakt.

Demo Verbindingswijzer

Hieronder vindt je een eenvoudige demo van de Verbindingswijzer. Kies met de pointer de gewenste locatie en stel de reistijd in. Alle locaties die bereikbaar zijn binnen de aangegeven reistijd, worden in kleur aangegeven op de kaart. Door een start- en eindpunt te kiezen, wordt zichtbaar welke reisopties er zijn.

Voor de bereikbare gebieden gaan we uit van het gebruik van openbaar vervoer, gecombineerd met de fiets voor het voor- en natransport. Bovendien geeft het model tegelijkertijd aan hoeveel inwoners binnen deze reistijd worden bereikt.

Welke analyses zijn mogelijk met de Verbindingswijzer?

Scenariostudies

De grote kracht van de Verbindingswijzer is het doorrekenen van scenario’s. In het model kunnen heel eenvoudig wijzigingen aangebracht worden aan het netwerk, zowel voor OV-dienstregelingen als voor het onderliggende wandel-, fiets- en wegennetwerk. Door de verschillende scenario’s te vergelijken wordt snel duidelijk welke netwerkaanpassingen de meeste toegevoegde waarde hebben voor de bereikbaarheid.

Nabijheidsstudies

Hoeveel potentiële klanten wonen op 15 minuten reizen van een bedrijf/winkel, hoe zit het met de bereikbaarheid van voorzieningen in de 10-minutenstad en wat is het potentieel woongebied voor medewerkers binnen 45 minuten? Met de Verbindingswijzer kunnen wij al deze vragen voor je beantwoorden.

Multimodale mobiliteitsvisies

De analyses met de Verbindingswijzer kunnen als input dienen voor jouw mobiliteitsbeleid. Wil je inzetten op verbeterde bereikbaarheid, dan maken wij de bereikbaarheid inzichtelijk. En natuurlijk kunnen we de beleidsmaatregelen vervolgens ook voor jou toetsen.

Regionale analyses

Hierbij wordt de bereikbaarheid van alle locaties binnen een gebied onderling met elkaar vergeleken. Voor elke locatie wordt bepaald welke andere locaties bereikt kunnen worden binnen een gegeven reistijd. Ter illustratie: Bij een regionale analyse voor de Randstad verdelen we het gebied in ruim 1 miljoen herkomst- en bestemmingslocaties van elk 100 bij 100 meter. De Verbindingswijzer berekent de bereikbaarheid voor al deze locaties binnen ongeveer 15 minuten.

X