Scouting Nederland
Project
Al jaren organiseert Scouting Nederland grote kampen – de zogenaamde ‘Jamborees’ of nationale waterkampen ‘Nawaka’s’ – op diverse locaties in Nederland. Onze experts hebben verschillende projecten meegemaakt in Boxtel, Zevenaar en Roermond. Dit waren allemaal terreinen die gehuurd moesten worden en eigenlijk niet bedoeld waren voor kampeerders. Toen ontstond het idee om een landgoed speciaal voor scoutingdoeleinden te ontwikkelen. Een terrein, dat het hele jaar door te gebruiken is door scoutinggroepen als een ‘labelterrein’ (kampeerterrein dat aan bepaalde scouting-eisen voldoet), maar er mag ook een paar keer per jaar een groot evenement georganiseerd worden. Na het afwegen van meerdere locaties is de keuze gevallen op een bos bij Zeewolde. Vanuit het principe Think Global, act local’ vond Scouting Nederland dat duurzaamheid een belangrijke rol moest spelen bij de ontwikkeling van het landgoed. Er is daarom ook gekozen om het landgoed te realiseren volgens het BREEAM-NL ‘Outstanding’ (vijf sterren).
Hulp Movares
De werkgroep waar de Movares-experts deel van uitmaken houdt zich voornamelijk bezig met de gebouwen. Er moeten op het terrein waar het hele jaar door gekampeerd kan worden vier sanitairgebouwen, een beheerdersgebouw en een groepsaccommodatie komen. Verder moet er een opslaggebouw komen en in de toekomst zal het scoutingmuseum, een scoutshop en het landelijk kantoor van Scouting Nederland verhuizen naar dit landgoed. De Movares-experts passen systems engineering toe bij de gebouwen. Eén collega Systems Engineer is werkzaam bij ProRail, zodat er ervaringen kunnen worden gedeeld. De systems engineers zijn aan de slag gegaan om alle uitgangspunten te verzamelen (de functionele eisen), (sub)systeemeisen te verzamelen en verificatie (en uiteindelijk validatie) in te zetten. Daarbij moet er ook enige kwaliteitsborging zijn, zoals versiebeheer en het vrijgegeven van documenten. Dat zijn allemaal zaken waar de vrijwilligerswereld van Scouting weinig ervaring mee heeft.
Momenteel gebeurt er zo veel dat een beschrijving van de huidige status hier niet zinvol is. Op scoutinglandgoed.scouting.nl is de voortgang van de realisatie te volgen. Op deze site is ook beeldmateriaal te vinden en plattegronden van het terrein. Er moeten namelijk bomen worden gerooid, vijvers en inhammen gegraven, kampeerterrein opgehoogd (drainage), kabels en leidingen gelegd, calamiteitenvoorzieningen aangebracht etc. De opening van het terrein vindt plaats op 13 juni 2015.