Ik krijg de sturing die ik nodig heb, maar ook de vrijheid die ik wil
Als planoloog ben ik een soort spin in het web. Ik onderzoek alle aspecten die impact hebben op het ruimtegebruik en bestudeer veranderingen in de samenleving en in de omgeving. Welke invloed heeft bijvoorbeeld de uitbreiding van een snelweg op de leefomgeving? Wat betekent dit voor het geluids- en stankoverlast? En hoe kan het project op een duurzame manier gerealiseerd worden? Om antwoord te geven op dit soort vragen ben ik iedere dag in contact met verschillende partijen, zoals gemeentes, provincies, ProRail en Rijkswaterstaat. Samen zorgen we ervoor dat projecten op tijd en binnen het budget gerealiseerd worden – uiteraard met een goede kwaliteit. En omdat geen vraagstuk hetzelfde is, is mijn werk uitdagend en afwisselend.
Sturing, maar ook vrijheid
Mijn team Planologie is een gedreven, gemotiveerd team met een goede balans tussen jonge talenten en ervaren krachten. Ons team is niet erg groot en daardoor hecht. Iedere maandagochtend hebben we een teamoverleg, waarbij vrijwel iedereen die te maken heeft met planologie en procesmanagement aanwezig is. Zo weten we van alle directe collega’s met welke projecten zij bezig zijn en kunnen we er ook over sparren. De lijntjes zijn dus kort. Dat is goed voor de planning, maar ook voor de klanttevredenheid. Een tevreden klant staat bij ons voorop en doordat we goed samenwerken kunnen we dit ook vrijwel altijd waarmaken (‘Samen werkt het!’). Sowieso heerst er binnen Movares een hele prettige werksfeer. Zeker door Young Movares, de jongerenvereniging, voel je je als starter direct thuis. En ik vind het heel fijn dat ik de sturing krijg die ik nodig heb, maar tegelijkertijd ook de vrijheid die ik wil. Ik krijg op deze manier veel mogelijkheden om mezelf te ontwikkelen.
Ik krijg er ontzettend veel energie van dat ik met mijn werk een bijdrage lever aan een beter bereikbaar Nederland.
De dag door de ogen van Jense
Werken aan nieuwe initiatieven
In januari 2021 ben ik begonnen met het Jong Talent Programma, een programma speciaal voor starters waarin ik mezelf kan ontwikkelen op zowel persoonlijk als professioneel gebied. Meestal wissel ik mijn werkzaamheden voor projecten, zoals het lezen en schrijven van rapporten en ruimtelijke onderbouwingen, af met de werkzaamheden voor het JTP. Daardoor heb ik geen standaard werkdag – iedere dag is anders. En naast mijn projecten is er ook nog genoeg tijd om aan nieuwe initiatieven te werken. Op dit moment ben ik bijvoorbeeld samen met collega’s uit mijn eigen team en van de afdeling Energy bezig om meer projecten binnen de energietransitie op te zetten. We oriënteren ons eerst op de markt en kijken waar kansen liggen. Het is ontzettend gaaf om zoiets van de grond te krijgen en vanuit het niets iets op te kunnen bouwen.
Een maatschappelijke bijdrage leveren
Sinds januari 2020 zit ik verder in het omgevingsteam van het project Afsluitdijk, een overkoepelend project voor alle deelprojecten die momenteel plaatsvinden op de Afsluitdijk. Voorbeelden van deze deelprojecten zijn het plaatsen van 89 windturbines (Windpark Fryslân), de aanleg van een Vismigratierivier en het renoveren van de Stevinsluizen bij Den Oever. Deze projecten hebben uiteraard (grote) invloed op de omgeving en de weggebruiker. Als omgevingsteam proberen we alle betrokken partijen zo goed en snel mogelijk van relevante informatie te voorzien. We organiseren informatieavonden en delen informatie via de (landelijke) media. Daarnaast beheer ik het Loket Afsluitdijk, waar alle meldingen van burgers en stakeholders binnenkomen. Komt er een melding binnen, dan zet ik die uit bij één van de specialisten, wacht ik op reactie en koppel ik die reactie terug. Ik vind het ontzettend gaaf om een maatschappelijke bijdrage te leveren en te zorgen voor een veilige leefomgeving – zeker binnen een fantastisch project zoals de Afsluitdijk.
Een beter bereikbaar Nederland
Sowieso zit daar mijn drijfveer. Alle Nederlanders samen verplaatsen zich jaarlijks bijna achttien miljard keer, meestal voor sociaal-recreatieve activiteiten en winkelen of boodschappen doen. Voor bijna de helft van deze verplaatsingen wordt de auto gebruikt. Onder meer door de toename van het aantal inwoners in Nederland zijn er steeds meer auto’s op de weg en maken meer mensen gebruik van het OV. Hierdoor moet de infrastructuur continu aangepast worden, denk aan meer treinen en bredere autowegen. Dat heeft natuurlijk een enorme impact op ons ruimtegebruik. Ik krijg er ontzettend veel energie van dat ik met mijn werk een bijdrage lever aan een beter bereikbaar Nederland.
Gerelateerde vacatures
Wil jij graag afstuderen bij Movares? Ontdek de mogelijkheden en stuur vandaag nog een sollicitatie!
Wil jij graag bij Movares werken, maar zie je jouw vacature er nog niet bij staan? Stuur dan een open sollicitatie!