Schiphol Airport werkt aan een grote digitaliseringsslag. Door een nieuwe fase van volwassenheid in te gaan van Building Information Management (BIM), gaat Schiphol Airport de luchthaven verbeteren, vernieuwen en verduurzamen. We zijn trots op de samenwerking tussen Movares en Schiphol Airport. Onze gezamenlijke inspanning voor de voorbereiding van dit contract heeft tot een succesvolle aanbesteding geleid.
Samen werken aan nauwkeurige assetinformatie
Om bouwprojecten, beheer en onderhoud uit te kunnen voeren op de luchthaven, heeft Schiphol Airport informatie nodig van de assets die samen de gebouwde omgeving vormen, zoals de vertrekhal, bagagekelder en gates. Met data drops wordt digitale informatie in de keten uitgewisseld. Maar hoe houd je deze data up-to-date? Hoe weet je welke data nog bruikbaar is? En hoe kun je dátgene terugvinden waarnaar je op zoek bent?
Advies architectuur en Linked Data
Samen met onze adviseurs van Systemen en Processen, Supply Chain Management, het Datateam, en de BIM-expertise van Integraal Gebouwontwerp heeft Movares Schiphol Airport de afgelopen 2 jaar geadviseerd over de architectuur van haar informatielandschap en de toepassing van Linked Data. We hebben met Schiphol het contract opgesteld en begeleid bij de tender die gewonnen is door Allinq Digital.
Digital twin van de luchthaven
Op 29 januari tekenden Schiphol Airport en Allinq Digital het contract. De komende tijd gaat Allinq Digital alle assetinformatie optimaliseren voor de bouw- en onderhoudsprojecten op Schiphol. Met het project ‘BIM for Portfolio’ wordt 350.000 vierkante meter aan assets ingescand en gemodelleerd in 3D. Doelstelling van dit innovatieve project is om een digital twin van de luchthaven te hebben, zodat projecten een vliegende start hebben met de juiste assetinformatie. Met deze informatie direct achter de hand, zijn aankomende werkzaamheden en projecten efficiënt voor te bereiden en kan Schiphol Airport airlines en passagiers nog beter van dienst zijn.
Assetdata, visueel gemaakt met BIM
We zijn blij dat we bij de voorbereidingen van de digital twin hebben kunnen bijdragen en zullen ook betrokken blijven bij het vervolgtraject. Een mooie stap om straks de hele keten te gaan voorzien van begrijpelijke assetdata, visueel gemaakt met BIM en door middel van linked data gekoppeld aan het hele documenten archief.