Niet iedereen fietst op een standaard tweewieler. Voor mensen met een handbike, driewielfiets of andere aangepaste fiets is het vinden van een geschikte fietsenstalling niet altijd vanzelfsprekend. Daarom organiseerden Movares en de Fietsersbond tijdens het Nationaal Fietscongres 2025 een interactieve sessie over toegankelijk fietsparkeren. Het doel? Ontwerpers, beleidsmakers en andere professionals laten ervaren wat er nodig is om écht inclusief te ontwerpen.

Fietsgeluk voor iedereen

De basis voor de sessie werd gelegd tijdens een relatiebijeenkomst van de Fietsersbond. Daar gaf een paralympisch sporter een lezing, waarna deelnemers zelf konden fietsen op een handbike, duofiets of driewieler. “Die ervaring maakte indruk,” vertellen Simone Jorink (Movares) en Karlijn Janssen (de Fietsersbond). “We zeiden tegen elkaar: hoe mooi zou het zijn als we dit ook op het fietscongres kunnen laten beleven? Zeker met ‘fietsgeluk’ als thema kon deze sessie niet ontbreken.” De community Iedereen Mobiel van de Fietsersbond, bestaande uit ervaringsdeskundigen, gaf bovendien aan dat ontoegankelijke fietsenstallingen een van de grootste barrières vormen om zelfstandig en met plezier te kunnen fietsen.

Ook bij Movares beseffen wij ons dat dit onderwerp blijvende aandacht verdient. Nao Steenmetz, die aan verschillende fietsparkeerprojecten werkt, licht toe: “Bij de verkenning van nieuwe stallingslocaties nemen we het aspect toegankelijkheid in een vroeg stadium mee. En zelfs als er geen expliciete vraag ligt, maken we het bespreekbaar. De sessie op het congres was een logische stap om dit breder onder de aandacht te brengen, juist bij gemeenten.”

Zelf ervaren is écht begrijpen

Samen met ervaringsdeskundigen Jake en Toos lieten we beleidsmakers, ontwerpers en andere professionals zélf ervaren hoe het is om te fietsen en parkeren met een driewielfiets. We namen zelf twee driewielfietsen mee naar het congres. Want pas als je het zelf probeert, begrijp je echt wat er nodig is. En dat blijft hangen.

Praktische inzichten: ruimte, bereikbaarheid en bewustwording

Wat zijn nu de grootste ontwerpuitdagingen bij inclusief fietsparkeren? Volgens de initiatiefnemers hoeft het niet per se ingewikkeld te zijn, maar je moet er wel vanaf het begin rekening mee houden. “Vaak denken we te complex, terwijl sommige oplossingen simpel zijn,” stelt Simone. Collega Nao vult aan: “Bewegingsruimte, geschikte stijgpunten en voldoende ruimte om op- en af te stappen zijn echt essentieel.” Bij inpandige stallingen vormen hoogteverschillen en krappe indelingen vaak een obstakel. Er is niet alleen ruimte nodig voor de stilstaande fiets, maar ook voor het manoeuvreren en het veilig betreden van de stalling.

De capaciteit van een fietsenstalling is niet alleen een rekensom. Een driewielfiets of bakfiets neemt meer ruimte in, maar juist die fietsen moeten ook veilig en inpandig kunnen worden gestald. Dat vraagt om doordacht ontwerp. “Op tijd in het proces je bewust zijn dat je mogelijk doelgroepen uitsluit, helpt om goed onderbouwde keuzes te maken en een alternatief mogelijk te maken. Nu wordt er veelal niet eens over nagedacht of worden er (goedbedoelde) aannames gedaan en is de fietser zelf in projectkeuzes niet in de breedte vertegenwoordigd.” aldus Simone.

Inspirerende voorbeelden

Gelukkig groeit het bewustzijn. Zo introduceerde de gemeente Groningen een fietssticker met de tekst ‘Mijn fiets is mijn hulpmiddel’, waarmee mensen met een aangepaste fiets in bepaalde gebieden mogen parkeren waar dat normaal niet mag. Ook op de campus van de Radboud Universiteit en in Amsterdam zijn al speciale parkeerplekken ingericht.

Van bewustzijn naar beleid

De volgende stap? Toegankelijkheid verankeren in beleid. Niet alleen zeggen dat je een toegankelijke gemeente wilt zijn, maar het ook laten zien in je voorzieningen. En vooral: niets over ons, zonder ons. Betrek ervaringsdeskundigen in je keuzes. De sessie op het Nationaal Fietscongres liet zien hoe belangrijk het is om ook in fietsbeleid en ontwerp rekening te houden met álle gebruikers. Door te luisteren, samen te werken en vooral: te laten ervaren. “Toegankelijkheid is geen bijzaak,” besluit Karlijn. “Het is de basis van een inclusief mobiliteitssysteem. Want fietsgeluk – dat gun je toch iedereen?”

Samen zorgen we ervoor dat iedereen kan meedoen. Op de fiets, én bij het parkeren. Wil je meer weten over inclusief fietsparkeren of samenwerken aan een toegankelijk ontwerp? Neem contact met ons op.